Click Here
For The
Original Article
In English

Artis Dan Celebriti Antarabangsa Menghidap Apnea Tidur (OSA)…

Ianya selalu amat memberi keyakinan apabila seseorang mencapai kehebatan walaupun mereka juga berada didalam keadaan yang sama seperti anda.

Johannes Brahms – Penggubah musik klasik kurun ke19 yang hebat, dikenali mengubah karya irama yang rumit berunsurkan progresif, tradisional dan juga unsur-unsur dari musik tempatan. Gubahan musik beliau terdiri dari semua bentuk kecuali karya musik opus. Dianggap sebagai salah satu dari 3B’s seperti Bach dan Beethovan. Kajian terkini menyimpulkan yang beliau berkemungkinan menghidap apnea tidur sepanjang hayat beliau.

William Howard Taft – Presiden Amerika Syarikat ke 27, kepercayaan hebat, dan menubuhkan system pos yang lebih baik, selain barangan lain. Bukti menunjukkan beliau menghidap apnea tidur tahap kronik semasa memegang jawatan presiden.

Jerry Garcia – pemain guitar berpengaruh dari kumpulan Grateful Dead, menghidap apnea sepanjang hayatnya. Begitulah yang menyebabkan beliau meninggal dunia.

Anne Rice – terkenal kerana buku novel Vampire Chronicles (kedua-dua wayang gambar “ Queen of the Damned” dan “ Interview with the Vampire” adalah dari chronical tersebut). Apnea adalah berhubung dengan berat badan dan kemungkinan beliau hanya menghidap apnea dalam jangka singkat, dimana berat badan beliau meningkat selepas suami beliau meninggal dunia.

George Kennedy – Pelakon dan pemenang akademi, pernah berlakon dibeberapa wayang, termasuk “ Cool Hand Luke”, “Airport” dan “Naked Gun trilogy”.

Billy Connoly – Pelakon (“The Last Samurai”, “ Lemony Snicket’s series of unfortunate events” serta banyak lagi wayang lain termasuk kerja suara untuk filem animasi), Pelawak jenaka, dan pemain muzik tempatan.
Reggie White – Pemain bolasepak NFL yang masyhur dan handal dan juga pemegang rekod untuk seketika. Beliau meninggal dunia disebabkan apnea.

Jason Rutcofsky – Sebahagian dari kumpulan muzikal “ Bomb the Music Industry”

William Tarmey – Pelakon Inggeris dan penyanyi paling dikenali oleh peranannya dalam drama popular “Coronation Street”.

William Shatner – Pelakon yang masyhur dan terkenal oleh peranan beliau sebagai captain kirk dalam wayang Star Trek yang asal. Kini beliau berlakon di series “Boston Legal”. Beliau juga satu pengarang jualan terbaik, pengarah, penerbit dan pemuzik.

Johnny Grunge – Ahli gusti profesional

Rosie O’Donnell – Pelakon dan beliau pernah mempunyai satu rancangan temu bual.

Malah bukan semua yang disebut di atas dianggap benar-benar “hebat” walaupun beberapa nama pasti akan terukir di sejarah buat selama-lamanya. Misalan, Brahms muzik beliau masih dimainkan dalam dewan konsert and oleh ahli-ahli pemuzik klasik di merata, dan dianggap salah satu daripada yang terhebat, dan Taft dirujuk dalam setiap kelas sejarah Amerika Syarikat.

Tekan di sini untuk maklumat berikut.

Mengatasi Berdengkur | Penyelesaian Berdengkur | Apnea Tidur Malaysia | Sitemap