"Saya telah menggunakan SomnoGuard AP setiap hari sejak 9 bulan lalu dan ia memang berkesan! Dua bulan lalu, saya ada menjalani ujian ringkas untuk menguji tidur 3 hari menggunakan SomnoGuard AP dan 3 hari tanpanya. Hasilnya jelas, tidur tanpa SomnoGuard AP akan menyebabkan saya berasa letih di siang hari sehingga sukar melakukan kerja dengan baik. Bagaimanapun, dengan SomnoGuard AP, saya berasa segar selepas bangun pagi dan sepanjang hari tanpa rasa letih, serta bekerja dengan lebih gembira di pejabat."

M. Goh | Umur 40+
Kuala Lumpur | 2009

 
 
"Isteri saya memberitahu dengkuran saya hampir tiada ketika tidur melentang. Dia juga mengatakan saya tidur lebih nyenyak. Saya juga kurang meronta di atas katil di waktu malam. Selepas bangun pada waktu pagi, saya berasa segar dan mulut juga tidak kering seperti dahulu."

Abd. Halim | Umur 40+
Kuala Lumpur | 2009

  line_separator
  "Pada malam itu juga saya menggunakan SomnoGuard AP buat kali pertama ketika tidur. Pada pagi keesokannya, saya menghubungi Panmedic untuk memaklumkan saya bangun dengan rasa segar sepenuhnya. Alat ini nyata menyelesaikan masalah dengkuran saya. Saya menyesal tidak mengetahui mengenainya lebih awal. Ia pasti dapat menghindari kebimbangan isteri saya mengenai apnea tidur yang saya hidapi dan mengelakkan isteri tidak boleh tidur lena. Kini, saya menggunakannya setiap malam."

Lee | Umur 40+
Kuala Lumpur | 2009

  line_separator
 
"Saya telah menggunakan SomnoGuard AP selama seminggu. Saya gembira menggunakannya. Walaupun masih dalam peringkat membiasakan diri meletakkannya di dalam mulut ketika tidur, saya percaya diri sendiri menerima manfaat dengan penggunaan alat ini. Saya kurang berasa letih di waktu siang berbanding sebelum menggunakan SomnoGuard."

Ng | Umur 40+
Puchong | 2009

  line_separator
 
"Pengalaman saya menggunakan produk ini adalah seperti berikut:
1) Selepas 2 hari menggunakan SomnoGuard AP, tiada rasa tidak selesa.
2) Menurut isteri saya, dengkuran kuat telah banyak berkurang atau hampir tiada.
3) Lebih utama, nafas terhenti seketika yang mendorong saya mencuba SomnoGuard AP juga telah berhenti."

Dr. B. Romahn | Umur 50+
Petaling Jaya | 2009

  line_separator
 
"SomnoGuard AP membantu saya mengurangkan masalah dengkuran. Walaupun agak janggal pada awalnya, SomnoGuard AP mudah digunakan dan kini menjadi rutin sebelum tidur. Paling hebat, dengkuran saya tidak lagi menggangu tidur lena isteri dan anak saya."

N. A. Kari | Umur 30+
Kuala Lumpur | 2009

  line_separator
 
"Terima kasih kerana memperkenalkan dan membantu saya dengan penggunaan SomnoGuard AP. Selepas menggunakannya untuk beberapa malam, saya sedari diri menikmati tidur berkualiti dan tidak lagi tertidur ketika memandu ke pejabat setiap pagi."

Mohd. Nasir | Umur 60+
Selangor | 2010

  line_separator
 
"Saya membeli alat SomnoGuard lebih 2 tahun lalu. Sejak itu, saya perasan pengurangan nada dengkuran walaupun tidak hilang sepenuhnya. Saya tidak lupa menggunakannya setiap malam."

Richard Chan | Umur 30+
Singapura | 2010

  line_separator
 
"Saya didiagnosis dengan apnea tidur beberapa tahun lalu dan telah mencuba pelbagai bentuk bantuan.

Nasib baik saya menemui artikel akhbar tentang SomnoGuard AP, maka saya memilih untuk mencubanya.

Kini, tanpa keraguan saya menggunakan SomnoGuard AP selama hampir 3 tahun dan ia telah mengubah hidup saya menjadi lebih baik. Terima kasih SomnoGuard AP untuk tidur nyenyak yang saya nikmati kini dan kualiti hidup yang umumnya lebih baik."

Frank Chan | Umur 40+
Petaling Jaya | 2010

  line_separator
 
"Saya pertama kali membeli SomnoGuard AP pada 2007 dan sejak itu ia telah membantu saya tidur dengan nyenyak. Dengan kurang berdengkur, saya tidak lagi mengganggu tidur isteri. Saya juga lebih segar selepas bangun tidur dengan menggunakan SomnoGuard AP.

Saya mengesyorkannya kepada abang ipar saya dan dia turut menerima manfaat serupa. Kini, ke mana sahaja saya pergi pasti akan membawa bersama SomnoGuard AP untuk menikmati tidur malam yang nyenyak.

Apabila SomnoGuard AP saya perlu diganti (selepas 2 tahun), saya tidak teragak-agak menukarkannya kerana kualiti tidur malam amat penting bagi diri saya."

H. L. Tan | Umur 30+
Kuala Lumpur | 2010

  line_separator
 
"Saya telah menggunakan SomnoGuard AP sejak 2008. Saya mendapati ia amat berkesan untuk masalah apnea tidur saya. Isteri saya juga tidur lebih nyenyak kini. Dia gembira mengetahui saya juga tidur lena setiap malam dan kesihatan diri juga semakin baik. Saya kembali ke Panmedic untuk membeli SomnoGuard AP yang kedua.

Saya berpendapat Panmedic turut menyediakan perkhidmatan unggul dengan pemasangan SomnoGuard AP untuk pengguna. Tambahan pula, mereka tidak mengenakan sebarang caj untuk perkhidmatan tersebut. Ini menunjukkan syarikat ini serius dalam perniagaan mereka dan komited dalam menjamin produk mereka berkesan dan selesa sebelum pelanggan meninggalkan pejabat Panmedic. Perkhidmatan nilai tambah sebegini amatlah dihargai kami para pelanggan."

M. Lee | Umur 50+
Petaling Jaya | 2010

  line_separator
 
"Saya telah menggunakan SomnoGuard AP sejak 2007 dan ia telah menyelesaikan masalah apnea tidur saya sejak kali pertama digunakan. Pada 2009, saya terfikir jika diri ada ketinggalan apa-apa dengan tidak menggunakan mesin CPAP. Jadi, saya membeli sebuah mesin tersebut, model terkini dan terkecil ketika itu dan menggunakannya bersama SomnoGuard AP. Bagaimanapun, selepas beberapa bulan, saya memilih untuk menyimpan mesin CPAP itu selamanya dan menggunakan SomnoGuard AP sahaja kerana:

1 - Mesin CPAP tidak banyak meningkatkan kecerdasan mental saya berbanding ketika menggunakan SomnoGuard AP, dan itupun hanya jika saya dapat menggunakan mesin itu dengan lancar tanpa sebarang masalah pada malam sebelumnya.

2 - Sering kali, alat itu mengejutkan saya di tengah malam ketika tidur kerana:

a. Bahagian silikon topeng-penuh-muka CPAP sering mengumpul minyak dari muka saya ketika tidur. Topeng itu kemudian menjadi licin dan mula beralih tempat. Ia kerap bocor. Hasilnya, saya tidak mendapat kesan penuh mesin tersebut. Tidur saya juga terganggu apabila terjaga semata-mata untuk membetulkan kedudukan topeng muka itu.

b. Satu lagi gangguan datang daripada hos plastik yang panjang dan besar, menyambungkan topeng muka kepada mesin CPAP. Ia selalu tersentuh muka saya dan mengganggu tidur ketika saya mengalihkan kepala di atas bantal.

3 - Mesin CPAP berfungsi dengan memberikan tekanan udara ke dalam paru-paru secara berterusan dan meningkatkan tahap tekanan apabila ia mengesan serangan apnea tidur. Bagaimanapun, kebanyakan udara ditolak keluar melalui topeng muka. Udara bocor itu malangnya mengganggu isteri saya terutamanya apabila ia bertiup ke muka isteri saya. Isteri saya akan terjaga dan ini sering mengganggu tidurnya. Oleh itu, isteri saya yang sepatutnya gembira suaminya tidak lagi 'bising' ketika tidur masih tidak gembira. Tambahan pula, isteri dan saya sendiri khuatir dengan risiko kesihatan terhadapnya akibat tidur yang tidak lena berpanjangan.

4 - Mesin itu juga bukannya senyap. Terdapat bunyi kecil berterusan di samping udara yang bocor dari topeng muka saya juga mengeluarkan bunyi.

5 - Saya juga mengikut arahan pengeluar dengan cermat kerana khuatir topeng muka itu boleh membawa jangkitan kuman jika tidak dicuci dengan elok. Setiap pagi, saya berhempas pulas meleraikan topeng muka itu kepada 12 bahagian kecil, membersih dan mengeringkannya. Sebelum tidur, saya memasangnya semula dengan perlahan-lahan. Setiap proses ini mengambil banyak masa. Oleh itu, pembersihan topeng muka itu memang mengambil masa panjang dan lebih menyusahkan jika sedang merantau.

6 - Sekali sekala, saya juga perlu membersihkan hos plastik yang panjang dan besar itu. Ini juga sukar dilakukan terutamanya di dalam tab mandi, satu-satunya tempat sesuai kerana saiznya yang panjang.

7 - Tambahan lagi, ketika merantau ke luar negara, saya terpaksa membawa beg tambahan untuk membawanya. Memandangkan mesin itu boleh rosak jika terjatuh, saya terbeban kerana terpaksa menjaganya dengan sangat rapi.

8 - Seterusnya, saya terpaksa mencari ruang meja yang besar di bilik tidur untuk meletakkan mesin itu. Lebih penting lagi, perlu mencari soket elektrik berhampiran katil. Saya sering merasa gusar kerana perlu melakukan semua ini.

9 - Akhir sekali, ketika tidur, saya hanya boleh berharap bekalan elektrik tidak terputus. Jika terputus, mesin CPAP itu memang tidak boleh digunakan langsung. Ini akan merosakkan tidur dan pagi saya."

M.T. Yap | Umur 60+
Kuala Lumpur | 2011

  line_separator